Община Две могили

+ - =
http://dvemogili.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/442059archive_site.jpg
  • 0

ОБЩИНА ДВЕ МОГИЛИ
ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Vineri, 18 Iunie 2021 12:19
There are no translations available.

   Тази година Черешова задушница е малко по-късно от предходните. Предстои да се почете на 19 юни. Задушницата се отличава от останалите, тъй като на този ден е прието да се раздават първите узрели череши.

   Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят за прошка и да посетят църковен храм. Малцина са запознати с това, че на гроба на мъртвите се ходи ден преди Задушница. За предпочитане е това да се случи в ранни зори. С червено вино се преливат гробовете и се пали свещ. Черешовата задушница през 2021 година се пада на 19 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости.

   Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните. В църквата се носят череши и жито, като житото трябва да е сварено ден, преди самата Задушница. Освен житото, наричано още коливо, може да се приготви и раздаде хляб, вино, дребни сладки и соленки.

  Храните, които подавате на близките си за „Бог да прости мъртвите души”, трябва да бъдат с четен брой. Към самата подавка може да се добави и още нещо, което мъртвият е обичал да похапва. Това близките му го решават. В някои краища в България близките на починалите остават храна на гробовете. Според свещениците обаче не бива да се прави, тъй като те вече не могат да се хранят и животните нападат храната и оскверняват гробовете. Можете да оставите шума от листата на орех върху гробовете на мъртвите, защото се смята, че по този начин им се прави сянка.

  Това са все важни правила, които мнозина са позабравили, а е хубаво да се знаят и почитат!

   Нека почетем своите почитали близки и се помолим за опрощаване на греховете им.

 Гробищният парк е почистен, тревата е окосена и започва текущ ремонт на част от ул. "Любен Каравелов" /от кръстовището с ул. „Цар Симеон” до входа на гробището/. Предстои електрифициране и изграждане на осветление по алеите, както и в Ритуалната зала.

 

   На всяка една Задушница ние, като християни, си спомняме за нашите починали близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панахиди, литургии…

   Нека пламъчетата на горящите ни свещи ни напомнят за безсмъртието на покойните ни близки!

 
Покана за двадесет и първото заседание на Общински съвет - Две могили
Vineri, 18 Iunie 2021 06:44
There are no translations available.

   На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 58, ал. 1, т. 1 и чл. 54, ал. 2 и ал. 4 от Правилник № 1 за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, свиквам VІII-мия Общински съвет – Две могили на двадесет и първото заседание, което ще се проведе от 9.00 часа на 25.06.2021 година (петък), в конферентната зала на Община Две могили.

 
Поздравителен адрес
Joi, 17 Iunie 2021 12:05
There are no translations available.

 
Заповед 411
Joi, 17 Iunie 2021 10:59
There are no translations available.

 
РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ В ГР. ДВЕ МОГИЛИ
Joi, 17 Iunie 2021 10:33
There are no translations available.


Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 4 din 290
Terms of Use :: Privacy policy
 
Project “Modern and Effective Administration in the municipality of Dve Mogili”. Contract А 09-31-38С/12.06.2009
Тhis project is being implemented with the financial support of Administrative Capacity Operational Programme, co-funded by the European Union through the European Social Fund.
Copyright 2010 Municipiul Dve Mogili. Toate drepturile rezervate.