Община Две могили

+ - =

ОБЩИНА ДВЕ МОГИЛИ
Съобщение
Miercuri, 30 Iunie 2021 07:46
There are no translations available.


УВАЖАЕМИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ,

 

ВЪВ ВРЪЗКА С  ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 11.07.2021 Г.

ВИ ИНФОРМИРАМЕ, ЧЕ РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ГР. РУСЕ ОРГАНИЗИРА ДЕМОСТРАЦИОННО ПРОБНО ГЛАСУВАНЕ С МАШИНА НА 03 ЮЛИ 2021 г. (СЪБОТА) ОТ 9.15 до 11. 00 ЧАСА В ЧИТАЛИЩЕ ГР. ДВЕ МОГИЛИ,  ПЛ. «ФИЛИП ТОТЮ» № 01.

ВСИЧИ ЖЕЛАЕЩИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ОТ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НА ОБЩИНА ДВЕ МОГИЛИ, В КОИТО ЩЕ ИМА ГЛАСУВАНЕ С МАШИНИ, МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ПРОБНО С МАШИНА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.


 
Съобщение
Miercuri, 30 Iunie 2021 06:02
There are no translations available.

   УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ДВЕ МОГИЛИ,

 

  Уведомяваме Ви, че във връзка с извършване на ремонтни дейности, днес 30.06.2021 г. до 17:00 ч. ще има временни смущения в ел. захранването в района на поликлиниката и ул. „Вит“.

 
Кампания за събиране на местните данъци и такси за 2021 г.
Luni, 21 Iunie 2021 06:22
There are no translations available.

Община Две могили уведомява всички граждани и фирми-данъчно задължени по Закона за местните данъци и такси, че на

30 ЮНИ изтича срока за плащане на първа вноска за данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци. След тази дата на неплатилите в срок се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане.

        Местата за плащане са:

1. На касите на отдел „Местни данъци и такси”, както и чрез ПОС-терминално устройство, в Център за услуги и информация на гражданите в сградата на Община Две могили, бул. „България” № 84-партер.

2. В касовите салони в кметствата на Община Две могили.

3. В офисите на Изипей АД.

4. В клоновете на „Български пощи”

5. Чрез банков превод по банковата сметка на Община Две могили:

БАНКА ОББ АД КЛОН ДВЕ МОГИЛИ

IBAN BG30UBBS80028449207610

BIC UBBSBGSF

 

Кодове за плащане:

 

Данък върху недвижимите имоти  -  442100

Данък върху превозните средства -  442300

Такса битови отпадъци                 -  442400

 
ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Vineri, 18 Iunie 2021 12:19
There are no translations available.

   Тази година Черешова задушница е малко по-късно от предходните. Предстои да се почете на 19 юни. Задушницата се отличава от останалите, тъй като на този ден е прието да се раздават първите узрели череши.

   Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят за прошка и да посетят църковен храм. Малцина са запознати с това, че на гроба на мъртвите се ходи ден преди Задушница. За предпочитане е това да се случи в ранни зори. С червено вино се преливат гробовете и се пали свещ. Черешовата задушница през 2021 година се пада на 19 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости.

   Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните. В църквата се носят череши и жито, като житото трябва да е сварено ден, преди самата Задушница. Освен житото, наричано още коливо, може да се приготви и раздаде хляб, вино, дребни сладки и соленки.

  Храните, които подавате на близките си за „Бог да прости мъртвите души”, трябва да бъдат с четен брой. Към самата подавка може да се добави и още нещо, което мъртвият е обичал да похапва. Това близките му го решават. В някои краища в България близките на починалите остават храна на гробовете. Според свещениците обаче не бива да се прави, тъй като те вече не могат да се хранят и животните нападат храната и оскверняват гробовете. Можете да оставите шума от листата на орех върху гробовете на мъртвите, защото се смята, че по този начин им се прави сянка.

  Това са все важни правила, които мнозина са позабравили, а е хубаво да се знаят и почитат!

   Нека почетем своите почитали близки и се помолим за опрощаване на греховете им.

 Гробищният парк е почистен, тревата е окосена и започва текущ ремонт на част от ул. "Любен Каравелов" /от кръстовището с ул. „Цар Симеон” до входа на гробището/. Предстои електрифициране и изграждане на осветление по алеите, както и в Ритуалната зала.

 

   На всяка една Задушница ние, като християни, си спомняме за нашите починали близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панахиди, литургии…

   Нека пламъчетата на горящите ни свещи ни напомнят за безсмъртието на покойните ни близки!

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 4 din 362
Terms of Use :: Privacy policy
 
Project “Modern and Effective Administration in the municipality of Dve Mogili”. Contract А 09-31-38С/12.06.2009
Тhis project is being implemented with the financial support of Administrative Capacity Operational Programme, co-funded by the European Union through the European Social Fund.
Copyright 2010 Municipiul Dve Mogili. Toate drepturile rezervate.