Община Две могили

+ - =

Празнични дни на Община Две могили
Sâmbătă, 03 Septembrie 2011 00:00
There are no translations available.

На 25 август в Две могили официално се откриха празничните дни на града, който тази година се радваше на засилено международно присъствие. Гости на общината бяха делегации от градовете Биелск Подласки (Полша), Требница (Полша), Къмпалунг (Румъния), Калараш (Румъния), Неготино (Македония), Берово (Македония), Алтънова (Турция) и Калараш (Молдова).

Празниците започнаха с откриването на VІІІ Международен детски фестивал „С фолклора от миналото – заедно в бъдещето”, който се организира от Общинския детски комплекс „Д-р Д. Пангелов” съвместно с Община Две могили. Пищно дефиле на участниците, водено под звуците на гайда, зарадва жителите на града, които препълниха Летния театър. В първата вечер на фестивала всички състави представиха по 1 танц, а домакините и техните приятели от Попово - ТС „Северняче” и студио за модерен балет изнесоха поздравителен концерт към участниците и гостите на фестивала.
Тържествена общинска сесия се състоя на 26 август в Конферентната зала на Общината, на която присъстваха общински съветници и чуждестранните делегации. Севериан Котик връчи почетния знак на Община Калараш (Румъния) на кмета Драгомир Дамянов. Делегациите си размениха взаимно приветсвия и подаръци. Вечерта всички присъстваха на откриването на Първия мото бирфест „Орлова чука”, който се организира от клуб „Нощни вълци”- България съвместно с Община Две могили. Васко Кръпката и „Епизод” бяха кулминацията на откриването. Всички присъстващи бяха приятно изненадани от новите беседки в гората до хижа „Орлова чука”, изградени специално за празника на града. В неделя на същото място се проведе и фолклорният събор „Орлова чука”, в който участие взеха самодейни състави от Русенска област и гости от Молдова.
Вечерта в Две могили се състоя грандиозно закриване на VІІІ Международен детски фолклорен фестивал, в който участваха над 200 младежи от Молдова, Турция, Полша, Македония и България. Летният театър беше препълнен от зрители, дошли специално за галаконцерта на участниците. Изненадите бяха много, а настроението приповдигнато. За първи път пред публиката беше представено съвместено изпълнение на състава за турски фолклор „Йълдъз” към ОДК-Две могили и турският танцов състав от гр. Алтънова, което беше подготвено за един ден след общи репетиции на двата колектива. Ансамбълът от Молдова „Стяуа Дорулуй” и солистките Кристина Бытке и Михаела Ротару взривиха трибуните. Нова програма представи ДТА „Ралички” и ВС „Кейси” към ОДК – Две могили, които закриха галаконцерта сред бурните аплодисменти на публиката. Директорката Ралица Иванова връчи на всички участници дипломи за отлично представяне на фестивала, а плакети с логото на фестивала поднесоха Байчо Георгиев – председател на ОС, кмета на Неготино Пане Трайковски, кмета на Требница Робърт Адах и кмета на Община Две могили Драгомир Дамянов.
След края на галаконцерта всички танцови състави и солисти излязоха на сцената под звуците на Show must go on на Фреди Меркюри и развяха знамената на своите държави. В същото време небето над Летния театър беше разтърсено от пищна заря, след която на сцената се извиха кръшни хора. „Това е феноменарлно закриване” – бяха думите на ръководителя на танцовия състав от гр. Неготино (Македония) Горан Трайков.
Финалът на празничните дни беше в понеделник, когато в Две могили се състоя първият концерт от националното турне на европейския младежки бенд „Bugati”. Зрителите имаха възможност да се насладят на изключително стойностен концерт с италианска популярна музика. 16 млади изпълнители развълнуваха силно публиката, която през цялото време пееше с тях парчетата на Адриано Челентано, Тото Кутуньо, Джани Моранди, Алексия и др.
 
Terms of Use :: Privacy policy
 
Project “Modern and Effective Administration in the municipality of Dve Mogili”. Contract А 09-31-38С/12.06.2009
Тhis project is being implemented with the financial support of Administrative Capacity Operational Programme, co-funded by the European Union through the European Social Fund.
Copyright 2010 Municipiul Dve Mogili. Toate drepturile rezervate.