Община Две могили

+ - =

Еньовден
Vineri, 24 Iunie 2011 13:23
There are no translations available.

Денят на Рождеството на Св. Йоан Кръстител – 24 юни е известен у българите като Еньовден. В народния календар това е най-големият летен български празник, посветен на слънцето и борбата срещу болестите.
На 24 юни берем най-лековитите билки.
Това е  денят на лятното слънцестоене и един от най-големите християнски празници. Посветен е на слънцето,  на надеждата за здраве и добруване.
Еньовден  е най-дългият ден в годината. Нощта срещу празника, се счита за най-силна и тайнствена. Тогава звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. В средата на тази нощ някога вярвали, че небето се отваря, морето застива в очакване на светлината, а цялата природа очаква изгрева на слънцето.
Появата на огненото светило на небесния свод, показва победата на доброто над злото. Затова, който посрещне изгрева на този ден, се счита за щастливец. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве.
На Еньовден се берат билките, защото се смята, че те са придобили голяма магическа и целебна сила от празничната „игра” на слънцето. А който се окъпе в еньовската роса, си изгражда преграда срещу болестите през цялата година. На 24 юни от лековитите треви се свива венец и се носи в къщи. 
По инициатива на господин Драгомир Дамянов-кмет на Общината, жителите на град Две могили бяха поканени да посрещнат заедно изгрева на огненото слънце в местността”Орлова чука” в село Пепелина. Осигурените автобуси извозиха желаещите и в 5 часа сутринта на поляна,покрита с цветя и билки,ентусиастите се окъпаха в лъчите на слънцето,росата накваси краката, а уханието на смачкана трева допринесе за доброто настроение.Местни краеведи –Койчо Пенчев и Кера Кръстева, разказаха за празника, неговото значение и показаха билките, намиращи се на поляната.От набраните цветя и билки беше направен венец и окачен пред общината за благоденствието и здравето на населението.
Опитването на прясно сварения чай от билки  даде увереност на дошлите на празника,че цяла година ще са здрави и щастливи.  


 
Terms of Use :: Privacy policy
 
Project “Modern and Effective Administration in the municipality of Dve Mogili”. Contract А 09-31-38С/12.06.2009
Тhis project is being implemented with the financial support of Administrative Capacity Operational Programme, co-funded by the European Union through the European Social Fund.
Copyright 2010 Municipiul Dve Mogili. Toate drepturile rezervate.