Община Две могили

+ - =

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
28 Юни 2018

    На 30 юни и 1 юли до манастира „Света Марина“ в с. Каран Върбовка ще се проведе деветото издание на фолклорния фестивал „Жива вода“, който се провежда под патронажа на кмета на Община Две могили г-н Божидар Борисов. Домакин на събитието е Народно читалище „Развитие 1908“ - с. Каран Върбовка, по чиято идея е създаден фестивалът. Форумът се провежда с финансовата подкрепа на Община Две могили.
    Над 850 участници от 42 населени места от Северна България и Румъния ще се изявят на сцената в 11 категории. От тях близо 250 ще участват в петия Младежки фолклорен фестивал, който ще се проведе в първия конкурсен ден – 30 юни.
    В тазгодишното издание голям интерес от страна на самодейците има към категорията „Представяне на автентични носии“. Радващото е, че се включват все повече младежи. Ученици от СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла ще представят 9 автентични костюма от частна колекция.
    За първа година, в партньорство с катедра БЕЛИ към РУ „Ангел Кънчев“ и РБ „Любен Каравелов“, под шапката на фестивала се проведе литературен конкурс на тема „Жива вода“. 39 участници от цялата страна и гр. Гюргево се включиха със свои творби. Наградите ще бъдат обявен на 30 юни и 1 юли.
    В съботния ден със съдействието на Мира Банчева от манастира „Св. Марина“ специално за децата и младежите ще бъде организирано ателие по иконопис. В него ще бъдат представени различни техники, а желаещите ще имат възможност да създадат свой сувенир.
    В неделния ден ще има изложение и конкурс за български народни шевици, в който участие ще вземат и българи, живеещи в чужбина.
    Жури на фестивала ще бъдат Румяна Русева – преподавател „Народно пеене“ в НУИ „Проф. В. Стоянов“ - Русе, Константин Константинов – преподавател „Български народни танци“ в НУФИ „Филип Кутев“ - гр. Котел, Вяра Косева – етнограф, Иван Цонков – музикант от Оркестъра за народна музика на БНР и Тодорка Ненова – председател на НЧ „Развитие 1908“- Каран Върбовка.

 
Правна информация :: Лични данни
 
Проект “Модерна и ефективна администрация в община Две могили”. Договор №A-09-31-38-C/12.06.2009 г.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Социален фонд
Copyright © 2010 Община Две могили. Всички права запазени.